mandag 18. mars 2013

Litt banning i kjerka!

I cøliaki-kjerka vel og merke.

For omtrent ti år siden ble jeg diagnostisert med cøliaki, etter 5-6 år med store mageproblemer. Jeg la umiddelbart om til glutenfritt kosthold, men syntes strengt tatt ikke det hjalp på annet enn "gjennomfartstiden" på hva jeg spiste. Ikke så rart kanskje, siden jeg nå, ti år senere, endelig har forstått at det er helt andre grunner til plagene jeg hadde enn "cøliaki".

Nå er det ikke sikkert alle dere som leser dette engang vet hva cøliaki blir fremstilt som, så her er hva Norsk Cøliakiforbund mener om saken:


Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Normalt har slimhinnen i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere. Disse kalles tarmtotter. De som har cøliaki (cøliakere), og ennå ikke har fått behandling, har ødelagte tarmtotter. Normale tarmtotter er dekket av tallrike høyt spesialiserte epitelceller, som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse cellene ved inntak av gluten.
Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Etter flere års forskning vet vi mye om denne skadelige prosessen. Årsaken til at enkelte individer begynner å reagere slik overfor gluten, er ukjent. Noen begynner å reagere som barn, andre først som voksne.

Cøliaki er en livslang autoimmun tynntarmsbetennelse hvor glutenkonsum hos genetisk disponerte individer fører til produksjon av IgA-autoantistoffer mot transglutaminase-2 (tidligere vevstransglutaminase (tTG) eller anti-endomysium antistoffer). Gluten finnes i hvete, bygg og rug. Spesialdyrket havre, som er merket glutenfri, er garantert fri for annen korntilblanding og kan brukes i et glutenfritt kosthold. En cøliakisyk tynntarm har redusert slimhinneoverflate som lett fører til mangel på jern, D-vitamin etc. Slimhinnebetennelsen har visse immunhistokjemiske særtrekk som kan benyttes i diagnostisering og oppfølgning. Cøliaki viser familiær opphoping, er hyppig hos pasienter med diabetes mellitus type I, thyreoiditt, Downs syndrom og visse typer leversykdommer.

Allerede her begynner feilene. Jeg har brukt de siste ukene til å lese, søke, lese mer og prøve å skjønne sammenhenger rundt spesielt cøliaki, men også kroppens funksjonalitet forøvrig. Og jeg har skjønt at cøliaki-diagnoser bunner i mye annet enn ren glutenallergi! Jeg kommer nedover her til å bruke en del av informasjonen jeg har lest meg opp på, samt legge en liste med linkene jeg har funnet hjelpsomme. 

Skadde tarmtotter (som jo er det som kjennetegner "cøliaki") og andre symptomer kan stamme fra veldig mye annet. Her snakker vi tungmetaller som aluminium og kvikksølv, vitaminmangel, feil og underernæring, fytinsyre og annet i korn, dårlig magesyreproduksjon, candidaovervekst og annet. Glutenet som irriterer tarmtottene gjør dette av den enkle grunnet at magen ikke har klart å for-fordøye dette. 

Både ved nedsatt magesyreproduksjon og ved enzymangel i tarmen som følge av lokale betennelser og skader så er fordøyelsen av proteiner betydelig redusert. Proteiner flest er aminosyrer i kjeder, men mange er også satt sammen av ulike aminosyrekombinasjoner kalt peptider. Både gluten og kasein er egentlig peptider, altså "små" proteiner.
Manglende evne til å fordøye disse peptidene skyldes verken intoleranse eller allergi eller at vi ikke er genetisk tilvent dem i følge genevolusjonsteorien (vi trenger circa 100 000 år på å tilpasse oss nye/moderne matemner i følge logikken), men ganske enkelt at svært mange i dagens verden, på standard vestlig kosthold, mangler fordøyelseskapasiteten som trenges for å fordøye proteiner og peptider skikkelig.

Moderne kosthold mangler alt for mye næringsstoffer, og er også fullt av kjemikalier som tilsetningsstoffer, tungmetaller, sprøytegiftrester, etc og unaturlige matemner og substanser (f.eks soya, plante og transfett), samt fiber, antinæringsstoffer, m.m i korn, frø, nøtter og belgfrukter som binder næringsstoffer i tarmen og forhindrer opptak, og/eller forbruker næringsstoffene slik at de ikke kan brukes av kroppen til reparasjon eller oppbygging, og/eller skaper ulike immunreaksjoner og betennelsestilstander som forbruker verdifulle næringsstoffer, etc slik at det ikke er rart at næringsstoffer som trenges for å danne magesyre eller enzymer i tarmen mangler. Mange mennesker spiser også måltider som ikke inkluderer protein av betydning, uten å være klar over at proteiner må til for å stimulere magesyreproduksjonen. 

Gluten er dermed en bitteliten del av et stort, helseskadelig puslespill, og den eneste faktoren som er lønnsom for mat og helseindustrien.

Jeg er selv en av de som nå er frisk, og har fått sterk nok mage til å spise selv helseskadelige hveteboller uten problemer (noe jeg såklart ikke gjør til vanlig, men har gjort en gang eller to på ren trass for å sjekke at jeg faktisk ikke reagerer lenger). Jeg ser flere grunner til at jeg ble dårlig i utgangspunktet, og mange sammensatte grunner. År med spiseforstyrrelse og dermed feil og underernæring er nok min hovedårsak.

Jeg har nå fått bedre tarmhelse (og helse generelt) gjennom riktig kosthold og næring, og lager utelukkende syrnede bakervarer. Og jeg anser meg selv nå fullstendig frisk fra cøliakien. At det ikke settes mer fokus på det sammensatte bildet når man snakker om cøliaki vil jeg tippe komme av den enorme økonomiske interessen det er bak glutenfrie varer. 

Cøliaki forblir kronisk så lenge man opprettholder helseproblemet via glutenfritt kosthold. Glutenfritt kosthold helbreder ikke tilstanden, men lar bare være å forverre den. Imidlertid er det en million andre faktorer som spiller inn i tarmcellenes helsetilstand, og som ved mangel vil forverre den kroniske betennelsestilstanden man kaller cøliaki selv om man unngår alle former for gluten. 

Jeg håper virkelig dette sammensatte problemet blir bedre kjent blant alle med "cøliaki" eller "intoleranser". Jeg skulle virkelig ønske at noen hadde fortalt meg dette når jeg gikk dårlig i årevis før jeg ble diagnostisert, så hadde jeg sluppet nye ti år med dårlig ernæring. Men det er heldigvis aldri for sent! Så har du fått vite at du har intoleranser eller cøliaki, let selv rundt etter informasjon om de bakenforliggende årsakene, støtt ikke ubegrunnet mat og legemiddelindustrien som tjener rått på folks frykt for noe som lett kan løses helt uten medikamenter og spesialprodukter! Det er faktisk fullstendig mulig å rette opp denne ubalansen helt på egenhånd, det er jeg et levende bevis på!

Kilder fra andre blogger, nettsteder og fantastisk hjelpsomme personer som vet hva de snakker om:

Lancet. 2003 Jun 21;361(9375):2152-4. Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease?http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1334940921364#c5588829366054485246
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335018874500#c4271978180627043263
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335061085214#c4329630444771736207
http://gryhammer.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html?showComment=1335833140955#c6750430866525332147
http://senseoflife.blogg.no/1356792765_magnesiumbad_hjelper_.html i kommentar 30.12.2012 kl.19:46 og 11.01.2013 kl.01:36
http://senseoflife.blogg.no/1358376027_krydderbonanza_p_kaps.html i kommentar 27.01.2013 kl.17:48
The Gastrointestinal Tract and Liver in Hypothyroidism
Triiodothyronine (T3) down-regulates lactase, stimulates alkaline phosphatase, and does not affect sucrase gene expression (40). T3 causes epithelial hypertrophy and villus hyperplasia with minimal change in the morphometry of the crypts (40). Thyroid-associated changes in colonic epithelial membrane lipid composition and fluidity may exert generalized functional changes on epithelial function (41). In sum, the effects of thyroid hormone on intestinal function are significant and complex; their clinical implications are not so clear. In developing animals, hypothyroidism results in decreased mucosal thickness and villous height, weight, and protein content of the small intestine (48) and in abnormal peptide content and binding properties (16,49,50). –
http://www.functionalps.com/blog/2010/12/22/the-gastrointestinal-tract-and-liver-in-hypothyroidism/

The gut-bacteria-thyroid connection
One little known role of the gut bacteria is to assist in converting inactive T4 into the active form of thyroid hormone, T3. About 20 percent of T4 is converted to T3 in the GI tract, in the forms of T3 sulfate (T3S) and triidothyroacetic acid (T3AC). The conversion of T3S and T3AC into active T3 requires an enzyme called intestinal sulfatase.
Where does intestinal sulfatase come from? You guessed it: healthy gut bacteria. Intestinal dysbiosis, an imbalance between pathogenic and beneficial bacteria in the gut, significantly reduces the conversion of T3S and T3AC to T3. This is one reason why people with poor gut function may have thyroid symptoms but normal lab results.
Inflammation in the gut also reduces T3 by raising cortisol. Cortisol decreases active T3 levels while increasing levels of inactive T3. 1
http://chriskresser.com/the-thyroid-gut-connection
Næringsmangel som årsak til cøliaki –

While insufficient folate can result in fatigue, depression, confusion, anemia, reduced immune function, loss of intestinal villi, and an increase in infections [1,2,8], it is not totally clear what dangers long-term consumption of folic acid will cause [2,4]. Certain scientists believe that excessive consumption of folic acid may actually interfere with folate metabolism [2]—this could be expected to worsen conditions that would have otherwise benefited from real food folate. Furthermore, “very large amounts of folic acid in its pharmacological oxidized (PGA) form may be noxious to the nervous system…and have provoked seizures in patients otherwise under control on anticonvulsant therapy” [2].
http://www.doctorsresearch.com/folic-acid.html

Soyasubstanser og kasein som årsaker til cøliaki -
Food protein-induced enteropathy: Cow's milk proteins and soy proteins can cause an uncommon syndrome of chronic diarrhea, weight loss, and failure to thrive, similar to that appearing in celiac disease. Vomiting is present in up to two thirds of patients. Small bowel biopsy findings reveal an enteropathy of variable degrees with villous hypotrophy. Total mucosal atrophy, histologically indistinguishable from celiac disease, is a frequent finding -
http://emedicine.medscape.com/article/931548-overview

Mucosal reactivity to cow's milk protein in coeliac disease –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17302893?dopt=AbstractPlus

Candida som årsak til cøliaki -
Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease? -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12826451

Vaksiner, tungmetaller, kjemikalier i mat og drikke som årsak til cøliaki –
http://gaia-health.com/gaia-blog/2012-02-13/nanoparticles-added-to-food-drugs-and-vaccines-proven-to-damage-health/
http://www.nature.com/nnano/journal/v7/n4/full/nnano.2012.3.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7544266
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/articles/research-digestive-disorders.html
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/docs/research_docs/2010.07.28.01.50_Digestive_disorders.pdf
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/docs/research_docs/2010.07.28.01.58_Gluten_casein.pdf

En kropp med normal magesyreproduksjon og normal enzymproduksjon i tynntarmen fordøyer gluten:

Symptomer på nedsatt magesyreproduksjon vs såkalt glutenintoleranse –
http://www.livestrong.com/article/550111-gluten-and-low-stomach-acid/

Magesyre & Pepsin fordøyer Gluten/Kasein -
On the Primary Cleavage Products formed in the Digestion of Gluten-casein of Wheat by Pepsin-hydrochloric Acid -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514197/

Magesyre & Pepsin fordøyer Gluten/Kasein -
Peptic digestion of beta-casein. Time course and fate of possible bioactive peptides –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17720176?ordinalpos=14&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Breakdown of gliadin peptides by intestinal brush borders from coeliac patients –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1432494/

Coeliac disease: the abolition of gliadin toxicity by enzymes from Aspergillus niger –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/872519
Bread Dread: Are you Really Gluten Intolerant?
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/bread-dread-are-you-really-gluten-intolerant-2

A small group of patients with celiac disease (2-5%), however, fail to improve clinically and histologically upon elimination of dietary gluten -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20212505

They found that tissues taken from controls who had been eating gluten had three-fold less leakiness compared to celiacs who had been off gluten for over two years. This, again, suggests that something besides gluten may be contributing to leaky gut in people with celiac –
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/04/what-no-one-is-saying-about-zonulin-is.html

Why Gluten Free Diets Don’t Work –
http://scdlifestyle.com/2013/01/why-gluten-free-diets-dont-work-and-make-me-angry/

The Gluten-Free Lie: Why Most Celiacs Are Slowly Dying –
http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/

The Toxic Truth About Gluten-Free Food and Celiac Disease –
http://scdlifestyle.com/2012/04/the-toxic-truth-about-gluten-free-food-and-celiac-disease/

Bakterier i munnhulen som fordøyer gluten –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20948997 



http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540100220137655
  1. http://www.gofrolic.org/gofrolic/food_blog/Entries/2008/11/28_Sourdough_and_Gluten_II.html
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14766592
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513580
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19948868
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15913301
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311022
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20355061
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12822946

17 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det er det definitivt! Interessant og utrolig, men likevel ytterst logisk! :)

      Slett
  2. Veldig interessant Anine, har selv lest meg opp på dette og det er jo en jungel av informasjon, men som du sier er dette egentlig logisk. Heilopraktikeren jeg går til med guttene og megselv støtter også denne logikken,og praktiserer etter (veldig) kort fortalt logikken av å reparere/balansere tarmsystemet og få nok og riktig næring til kroppen, noe den ved friskere tarm vil bli bedre og bedre i stand til. Kred til deg som har klart å bli frisk helt på egen maskin!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott du har en heilopraktiker som ser dette! :) Og takk! Har vært en lang vei, så håper jeg kan korte ned andres ved å "servere" den informasjonen jeg skulle ønske jeg hadde fått tidligere.

      Slett
    2. Jeg er selv utdannet heilpraktiker, og lærte null og niks om dette da jeg selv tok utdannelsen for tusen år siden. Kostholdslæren i Naturheilschule er korn som livets stav, grønnsaker og frukt, nøtter og frø, mye fiber til du omtrent eksploderer, og fy fy til kjøtt og kolesterol og mettet fett. Mao det motsatte av å helbrede såkalt cøliaki. Så enten har du en oppegående heilpraktiker som har funnet ut dette på egen hånd, eller du har misforstått hva Guttemamma skriver om.

      PirkePetter

      Slett
  3. Dette innlegget med sine referende linker skal leses grundigere! Det er et spennende tema , kanskje ikke så spennende for dem som plages uten å vite hvorfor men kaller det cøliaki . Men for meg som bare er nysgjerrig er det interessant å få innblikk i hva som ligger bak og hva som forandrer og helbreder tilstandene.

    PP, du må være fryktelig gammel. Eller kanskje din kunnskap er så stor at du skulle egentlig vært tusen år ? :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vel heller de som har cøliaki eller "intoleranser" som burde ha nytte av å lese dette? :) brad u fant det spennende.

      Slett
    2. Utrolig klønete formulert av meg altså, men jeg tenkte egentlig på dem som ser på cøliaki som en kronisk tilstand /sykdom, og ikke tenker på det som ligger bak deres problemer. De finner seg i å leve resen av livet på glutenfri diett, og blir illsinte hvis man hinter til at det finnes en utvei.
      Ofte har jeg så mange tanker i hodet, at det som blir skrevet ned er vanskelig å forstå. :-)
      Ps: jeg blir tussete av disse kodene for å publisere..... ;-)

      Slett
    3. Da er vi jo enige ja! :) misliker de kodene jeg og, men hvordan slår jeg de av mon tro?

      Slett
    4. Skal vi se, jeg klarte å få dem fjernet etter en skikkelig hjernevridning: innstillinger for kommentarer- kommentarmoderering : aldri - vis ordbekreftelse: av ! Den med ordbekreftelse er vel den som populært kalles captcha? Jeg tror jeg må være mindre intelligent, for ofte skjønner jeg ikke hva som står. Hehe

      Slett
  4. Veldig interessant! Gleder meg til å ta meg tid til å fordype meg i linkene. :-) Opplevde selv å utvikle intoleranse mot gluten etter en svær antibiotiakur på midten av 90-tallet (mot en soppinfeksjon jeg hadde pådratt meg fordi jeg levde på marsipan i mitt siste svangerskap... ;-)) - men legen min bare avfeide mitt inntrykk av at det måtte være en sammenheng. Jeg har bare et par spørsmål...Hvor får du tak i upasteurisert melk og rebellost i Stavanger?

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra du fant det interessant! :) Her er FB-gruppen for Rogaland, her finner du alt om samkjøp av ost og hvor vi får melk. https://www.facebook.com/groups/219854004813973/

      Slett
  5. Ja Metusalem kan bare gå hjem og legge seg!

    PP

    SvarSlett
  6. Fantastisk bra og viktig innlegg!! og takk for alle linkene :)

    SvarSlett
  7. Takk for nyttig info, har en 8 åring som utredes for cøliaki. Når han har fått diagnosen håper jeg at egg, kraft, ost, smør, gelatin ++skal gi han en bedre mage. Jeg leser alt jeg kommer over og har sikkert en million spørsmål. Får ta litt etter hvert. Fin blogg du har, kombutchaen ble kjempegod. Jeg deler ut til hele familien. God helg.
    Beate

    SvarSlett
    Svar
    1. Så heldig han er, som har en mamma som gir han rett mat! Er helt sikker på du kommer til å se forandring etter en stund på slik mat! :) bra du likte kombuchaen, og deler videre!

      Slett
  8. http://www.aftenbladet.no/magasin/helse/Vaksine-med-kvikksolv-2060258.html = Kvikksølv er ikke lenger i vaksiner! (unntak svinevaksinen, les hvorfor i linken)

    http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kjare-foreldre-Dere-blir-loyet-til-7589252.html#.U5Cp15R_ssL = Om vaksiner (her kan du også lese at aluminium i vaksiner er MINDRE enn èn får i seg i morsmelka)

    Fytinsyre finner jeg bare jallaartikler om

    Nedsatt magesyre er en tilstand/sykdom noen har, IKKE hele befolkning, eller mange cøliakere. Skjerp deg

    Peptider: I fordøyelsessystemet dannes peptider når enzymer spalter proteinene i maten. Hvis man har en enzymdefekt, det vil si at et av fordøyelsesenzymene mangler eller ikke fungerer, kan man bli ute av stand til å bryte ned visse peptider. Disse kan skade tarmen, f.eks. ved cøliaki, eller tas opp i blodet og skape diverse problemer. Slike tilstander kalles matintoleranse, i motsetning til allergi som er et immunologisk fenomen.
    ---Her leser du at det er MOTSETNING mellom cøliaki og allergi
    (http://no.wikipedia.org/wiki/Peptid)

    (http://no.wikipedia.org/wiki/Paranthropus)
    Paranthropus er menneskeslektningen som begynte å spise grovt, for 1,2 til 2,7 MILLIONER år siden (tror vi har tilpasset oss grov mat til nå, ettersom du sier 100.000 år tilvenning)

    Maten som vi spiser er GODKJENT av personer med en lang utdannelse og som ikke har kommet frem til en konklusjon via google, så at maten inneholder så sinnsykt mye farlig, får du stå for selv. (Selvfølgelig er ikke det sunt med junk 24/7)

    Du tror at legemiddelindustrien er en gud som styrer verden og bare skal tjene penger. Tror ikke du at sikkerhetsorganene klarer å finne ut det samme som de som jobber for legemiddelindustrien? Tror ikke du vi hadde fått høre noe fra tystere ang industrien, om den var sånn som du tegner den?

    Du skal få gjøre så mye galt med kroppen din som du vil, men ikke la dette gå ut over andre, og for ALL DEL ikke få unger og for så å la dem leve på den måten du skriver i bloggen (matmessig) om de har cøliaki.

    Jeg har selv en god venninne som har cøliaki, og hun spiser 100% glutenholdig, pga dårlig form ved glutenfri mat, og at hun føler mer glede av glutenholdig mat. Hun blir ikke fysisk dårlig av gluten, men har likevel cøliaki. Smellen vil komme, og forhåpentligvis vil den være mild, men kreft er noe hun trolig vil få pga dette

    SvarSlett