tirsdag 5. mars 2013

Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!Bedriver Vita Hjertego´ villedende markedsføring når de påstår at deres produkter er gode for hjertet?


Svaret er ja.

I Sverige og Danmark har lignende produkter som Vita Hjertego´ måttet endre markedsføringen. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt har omtalt dette grundig tidligere (1 - 7).

Det er faktisk slik at Vita Hjertego´ Proaktiv må merkes med følgende tekst:

"Skal ikke inntas av gravide, ammende, barn under 5 år eller personer som tar kolesterolsenkende medisiner".

Becel som er varemerket som tilsvarer Vita Hjertego´ i Sverige og Danmark, ble i 2008 bøtelagt for å unngå å advare om dette (5, 6, 8).

Hjärt-Lungfonden som tilsvarer Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Norge, har avsluttet samarbeidet med Becel fordi ny forskning tyder på at det ikke er sunnere med margarin (3).

Margarin er rikt på omega-6-fettsyrer, som øker betennelse i kroppen (7, 9). Betennelse er viktig i utviklingen av sykdom i hjertet og blodårer. Videre har ny forskning ikke vist noen sammenheng mellom hjertesykdom og mettet fett (10-13). Dermed bortfaller argumentet om at det gir en positiv helsegevinst å erstatte mettet fett med umettet, industrielt endret fett.

Referanser:
For noen dager siden oppdaget jeg originalinnlegget til Kim og Therese, og jeg sendte umiddelbart en klage. Nå ser jeg flere og flere bloggere skriver videre om saken, og oppfordrer videre, så da velger jeg å gjøre det samme. 

Jeg har ikke skrevet et ord av det opplysende innlegget du finner nedenfor, men har lånt av Fra jord til bord og fra originalinnlegget. Jeg vet det har kommet inn en del klager allerede, men vi trenger flere for å få stoppet denne galskapen!

"Vita Hjerte-go" er er en produktserie som lener seg på ulovlig markedsføring. 
Det finnes ikke dokumentasjon eller vitenskapelig forskning som støtter påstanden 
om at disse produktene gir deg bedre helse eller er bra for hjertet.

Kim og Therese er to matentusiaster og begge helsepersonell som brenner for optimal
 helse og har skrevet innlegget som kommer herunder. Vi venter nå på en skikkelig 
saftig anmeldelse fra autoritært hold i kjølevannet av denne kampanjen, så bli med 
skap en endring med din forbrukermakt, i dag! Jeg oppfordrer deg også til å dele 
dette blogginnlegget på face-siden din, til jobbkolleger og andre som kan bli med å 
få disse tulleproduktene bort fra butikkhyllene. Kjenner du bloggere som kan poste 
dette innlegget eller skrive et tilsvarende så er ingenting bedre enn det. 
Dere står fritt til å klippe og lime det dere lyster fra mitt innlegg her!!!
Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!

Av Kim og Therese

Nå er det på tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven!


Nå for tiden kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige” mettede fettet. Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige” mettede fettet, samt “det sunne” umettede fettet, “det som er godt for hjertet” vi reagerer på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.
 

Reklamene kan du se her hvis du ikke har sett de enda. Klikk her (http://www.youtube.com/watch?v=WBFbdSICmK8) for Vita hjertego´ Fraîche

Vita Hjertego´ Fraîche: Kvinne: ”Visste du at usunt mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer? Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´ Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita Hjertego´ Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche. Bytt til vita hjertego´!!”
 

Og her (http://www.youtube.com/watch?v=CjChr4fXs34) er link til Vita Hjertego Mat.

Vita Hjertego´Mat tekst: Mann: ”Visste du at det er forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne, umetta fettet. Det som er godt for hjertet.”  Kvinne: ”Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita Hjertego´!!”


Nyere studier om fett

Flere ferske studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012, Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir man slank av å innta mettet fett.


Ikke evidensbasert

Derfor er påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ”sunnere alternativ” til creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%. En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett gir mye nyttige næringsstoffer. Her (http://tidsskriftet.no/article/1638883) kan du lese hele artikkelen.


Juks og bedrag

Det er tydelig at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant går ut med å advare mot det ”farlige mettede fettet”. De har ikke reelle holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd på markedsføringsloven § 2. “Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.” (Regjeringen.no 2013)


Slik klager du

Her (https://e-skjema.no/forbrukerombudet/Selvbetjening/Skjema.aspx?skjemaid=326&MId1=2341er link til klageskjema fra forbrukerombudet. Vi har lagt inn vår klage og oppfordrer alle til å gjøre det samme, hvis vi går sammen kan vi få satt en stopper på slik villedende reklame.Linn fra Pure Food Lifestyle har skrevet en veldig enkel oppskrift på hvordan du klager på denne reklamen.

SLIK KLAGER DU:Åpne opp denne linken i en ny fane: 
http://forbrukerombudet.no/2007/07/klager-tips-spoersmaal


Da kommer du inn på denne siden, hvor du huker av på nest nederste punkt og trykk "Gå videre"


Velg mellom bokmål eller nynorsk, og trykk "Gå videre"


Neste side ser slik ut, og her er det bare å sette ett "huk" i nederste valgmulighet:
Lim inn denne teksten eller utform din egen tekst under "klagen gjelder":

Jeg anmelder herved Mills DA for brudd på Markedsføringsloven i sine reklamer for Vita Hjertego´ Fraiche og Vita Hjertego´ Mat.

I reklamene hevder de at mettet fett er farlig og at vegetabilsk flerumettet fett er godt for hjertet. Det er ingen bevis for disse påstandene. Det finnes ingen bevis for at mettet fett fører til hjertesykdom. Dette er en myte som aldri har blitt bevist. Tvert imot finnes det flere nyere studier som beviser at mettet fett er sunt. Det finnes også flere studier som beviser at vegetabilsk flerumettet fett øker faren for hjerte- og karsykdom og død. Mills DA bryter helt klart markedsføringsloven § 2 når de driver med denne villedende markedsføringen av disse produktene. Selve navnet, Vita Hjertego´, er også villedende i denne forstand, da det lurer forbrukere til å tro at produktene fremmer helsenGå videre.
Ingen vedlegg å laste opp- Gå videre.
Nesten ferdig: Nå fyller du ut navnet ditt og adresse, og trykker på "send"
Super fort gjort, og du gir et viktig bidrag.
Se her hva produktet inneholder:

Kjernemelk (33 %), vann, skummet melk (20 %), solsikkeolje (7,5 %), rapsolje (7,5 %), fortykningsmiddel (modifisert stivelse, xantangummi, karragenan), aroma, stabilisator (kaliumfosfat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, E 435), antioksidant (alfatokoferol), farge (betakaroten)

Denne infoen finner du på nettsiden til Mills sin egen side for produktserien, http://www.vitahjertego.noKremfløte inneholder faktisk bare en ting. Kremfløte! Hva tror du er best for helsen din?
Referanser:
Galvao T.F., Brown B.H., Hecker P.A., O'Connell K.A., O'Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S., Daneault C., Des Rosiers C. og Stanley W.C. 2012. High intake of saturated fat, but not polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent mitochondrial defects.Cardiovascular research. 93(1), 24-32.

Haug A. og Christophersen O.A. 2008. Gi barna helmelk! Tidsskriftet for den Norske Legeforeningen 128 (71).

Halleraker J.H. 2012. Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien 100 (9), 66-69.

Kratz M., Baars T. og Guyenet S. 2013. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition 52(1), 1-24


de Oliveira Otto MC, Mozaffarian D, Kromhout D, Bertoni AG, Sibley CT, Jacobs DR Jr, Nettleton JA. 2012. Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. American Journal of Clinical Nutrition 96(2), 397-404

Ramsden, C.E., Zamora, D., Leelarthaepin, B., Majchrzak-Hong, S. F., Faurot, K. R., Suchindran, C. M., Ringel, A., Davis, J. M. og Hibbeln, J. R. 2013. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis.


Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. 2010. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition 91(3), 535-46. 

Storhaug H. 2011. Feil om fett. Tidsskriftet for den Norske Legeforening 132 (2600).

Storhaug H. 2012. Fett i kosten og hjertesykdom: Vil en utskiftning av mettede fettsyrer med flerumettede kunne redusere hjerte-og kardødligeheten i befolkningen? Bacheloroppgave i ernæring. Oslo: Bjørknes Høyskole 2012.

Yamagishi K, Iso H, Yatsuya H, Tanabe N, Date C, Kikuchi S, et al. 2010. Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition 92(4), 759–765.5 kommentarer:

 1. Hei

  Jeg leste på et innlegg fra en liten stundt tilbake at du hadde kaffekombuchaer til overs. Er dette noe du fortsatt har, eller forsvant de i give awayen du hadde i ettertid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Har ingen for øyeblikket, men i neste uke bør det være klart om du vil ha. :)

   Slett
 2. Veldig gjerne :) Jeg tar kontakt igjen.

  SvarSlett
 3. ÅÅÅhhh.... Det glemte jeg å spørre deg om når jeg sendte mail til deg. Skulle absolutt ha hatt en kaffe kombucha også, kaffekjerring som jeg er :) Tar gjerne imot når du får nye, om mulig.
  Veldig flott at du også tar opp dette med Vitahjertego. Har irritert meg grønn på alle som påstår de spiser bare sundt fett, nemlig vita! Men de vet jo ikke bedre når reklamen er så misvisende som den er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal vi ordne! :) supergodt med litt melk/krem og stevia i!

   Slett