fredag 1. mars 2013

Den unaturlige tradisjonsmaten?

Er tradisjonsmat unaturlig, rart, ekkelt, og for kresne menensker som ønsker å fremstå som spesielle?


Det kan nemlig virke slik hvis man baserer seg på reaksjoner fra omverdenen. Jeg er til stadighet oppgitt over kollegaer, bekjente og venners reaksjoner på at jeg velger å leve så naturlig og tradisjonsrikt som mulig.
De fleste synes åpenbart at jeg er sprø, og lager gjerne grimaser når jeg (på oppfordring) forteller hva jeg typisk spiser og foretrekker.

Spør jeg om noen vil smake er det som oftest "æsj, aldri i verden" eller "er ikke såååå hippie da" som er det vanlige reaksjonene. Et vanlig høflig "nei takk" eksisterer visst ikke lenger. Det er altså blitt lov å høylytt kritisere andres matvalg, såfremt de ikke har påviste "sykdommer" og "allergier" (som jo i de fleste tilfeller lett kan kureres på et tradisjonskosthold).

Jeg fikk aldri kritikk eller kommentarer når jeg avsto fra gluten med bakgrunn i en cøliaki-diagnose, og jeg fikk aldri stygge kommentarer når jeg spiste LCHF. Men nå! Det naturligste og mest tradisjonsrike er åpenbart ikke akseptert i dagens samfunn. Ikke kan jeg finne ren og ubehandlet mat i jobbkantinen (annet enn salat, tomat og agurk, som jeg vitterlig er drittlei for lenge siden), og ikke er det sosialt akseptert å ta med mat selv. Så da ender man opp med litt glutenfritt brød med et utvalget av pålegget som er "minst skadelig". Og selv da er jeg "kjedelig"! Folk har tydeligvis rett til å mene hva de vil om andres mat, sålenge den er annerledes enn drittmaten andre tyller i seg.

Upasteurisert (og himmelsk!) ost er "æsj, skummelt og farlig", melkesyregjærete grønnsaker er "galskap, og sikkert noe man blir syk av", fermentert fiskeleverolje er "tullball, siden møllers tran er perfekt".
Kvass, vannkefir, og kombucha blir referert til som "heksebrygg", og selv den særs uskyldige melkekefiren får folk til å rynke bekymret på nesen. -Ferskmelk, hva er det? Er ikke det farlig? Det tør jeg i hvertfall ikke å prøve!

Så jeg føler det trengs en liten oppklaring. Hva er tradisjonsmat? Vel, tradisjonsmat er rett og slett mat kroppen trenger for å fungere, og som våre forfedre har levd godt på i årtusener. Det er ingen hokus pokus, derimot det enkleste og reneste du kan finne på å dytte i deg! Stappfullt av god næring og de rette bakteriene, vitaminene og smakene.Bilde herfra, selges også som flotte posters!


Så da lurer jeg. Hva hadde folk syntes om vi tradisjonsmattilhengere hadde begynt å omtale deres mat som de omtaler vår? At vi til stadighet hadde påpekt hvor ekkelt og kvalmende pytonmiksen av posesuppen er, hvor vemmelig det er med frossen hestelasagna, hvor unaturlig det er med ødelagt melk med diverse smakstilsetninger? Hvor galskap det er å tylle i seg sukkerholdig brus med kjemisk farge og en hemmelig innholdsliste? At det åpenbart er skadelig for kroppen med næringsfattig mat som er proppfulle av MSG, skadelig fett, konserveringsmiddler og matsminke?

Men jeg lar være. Jeg smiler pent og prøver å forklare de positive sidene ved tradisjonsmaten, og deler eller lærer villig vekk til de som vil prøve seg. Kanskje de ikke syntes det er så unaturlig og ekkelt når de ser effektene av sitt eget kosthold kontra tradisjonsmaten på litt sikt?
Ha en strålende helg!

4 kommentarer:

 1. Så sant som det er sagt. Omgivelsene er tankeløse, tilgi dem far, de vet ikke hva de gjør . eller hva de sier for den del.... Lite gjør meg så glad som folk som vil høre med et interessert øre på hva tradisjonskosten innebærer, dessverre et mindretall, men likefullt givende. :)

  SvarSlett
 2. Høres kjent ut, det er som å gå mot strømmen igjen, mye æsj og grin på nesa. Jeg hørte i barnehagen til min datter på 4 at ei som jobber der hadde gitt sin niese på 9 måneder Pepsi Max, da klarte jeg ikke å la vær å kommentere men fikk til svar at alt med måte. Huff ja jeg hadde ganske lyst til å ta min datter ut av barnehagen for alltid. God helg. Beate

  SvarSlett
  Svar
  1. Himmel... Mine barn har heldigvis ennå ikke smakt slikt overhodet! Har (dessverre) fått smake vanlig cola noen ganger, men heller sukker enn kunstige søtningsmidler! Hadde nok undret med over vurderingsevnen til personalet gitt, hadde jeg hørt samme som deg!

   Slett