lørdag 4. mai 2013

Litt om syrning av ferskmelk.


Har fått spørsmål om jeg kan skrive kort om ferskmelk og oppbevaring. Altså hva som skjer med melken når den står flere dager, både i romtemperatur og i kjøleskap. Ferskmelk er upasteurisert melk, som oftest kjøpt rett fra bonden.

Denne melken er fantastisk på smak, og for de som tåler å drikke den usyrnet er det absolutt noe som bør prøves! Jeg drikker min i opptil en uke etter tapping, og den oppbevares da altså i kjøleskap hele tiden.

Men for å få med gode bakterier i mengder anbefales syrning av melken, altså å lage kefir. Denne lages ofte på kefirkorn, men melken kan også syrnes i romtemperatur, helt uten større anstrengelser.
Melkesyrebakterier trives opp mot 47 grader og foretrekker dermed romtemperatur under syrning.

Den kan stå lenge i kjøleskap etter surning, men ikke før, da kuldetolerante bakterier vil dominere melken. Disse er ikke helseskadelige, men er av en type bakterier som ikke finnes i menneskekroppen, slik at kroppen vil reagere med oppkast, feber, kvalme og diare, etc hvis man drikker melk med slike. Dette er en naturlig selvreguleringsreaksjon hvor kroppen kvitter seg med bakteriene, men kan lett forveksles med det som omtales som matforgiftning.

Lar du melken syrne uten bruk av kefirkorn kan du syrne større mengder melk samtidig, og du vil fort se på melken at syrningen skjer. Smak deg frem, og sett den kaldt når du synes den er syrlig nok, eller når du ser den begynner å skille seg i kasein og myse. Kulden stopper dermed syrningen, og om du rører i kefiren jevnlig og lar den stå kaldt kan den oppbevares i lengre tid, gjerne flere måneder!

Men hva skjer egentlig i melken under syrning? Når melken syrnes produserer bakteriene og soppen i melken enzymer og syrer bryter ned proteiner, fettsyrer og laktose til mindre og enklere fordøyelige partikler. Kalsiumet som er bundet til kaseinet frigjøres i melken, og melkesukkeret omdannes til organiske syrer. Dermed vil de fleste med laktoseintoleranse kunne drikke syrnet ferskmelk uten større problemer.

Bilde fra http://gnowfglins.com/

29 kommentarer:

 1. Vil dette si at melk som har stått i kjøleskap ikke må brukes til å lage kefir av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, men bruk da kefirkorn. Om den skal syrne av seg selv, uten hjelp fra korn trenger den romtemperatur. :)

   Slett
 2. Elsker Kefir. Lillejenta mi og jeg drikker 1 liter om dagen. Hun mmm-er og nam-er seg gjennom koppen, og vil ha mer, mer, mer :) Jeg blander gjerne i noen dråper stevia Berry fra iherb.

  Jeg sendte deg mail ang. kombucha, men fikk ikke noe svar etter andre mailen. Lurte på om du har fått dem? Har hatt litt problemer med mailen min i det siste nemlig.

  Mvh Anna

  SvarSlett
  Svar
  1. Kefir er gull! Såvidt jeg vet har jeg besvart alle som har bedt meg om kombutcha, prøv å sende igjen? Har plenty, så jeg kan sende deg en på mandag. :) hodetiskyene@gmail.com

   Slett
  2. Da har jeg sendt igjen :)

   Slett
 3. Hvis jeg hadde skikkelig talent hadde det sikkert alltid blitt fra. Men hør nå her: Den melken jeg fikk her om dagen delte jeg i halvparten på glass med kefirkorn og den andre halvparten bare i glass uten korn. Alle glassene står mørkt i vanlige kjøkkenskap. De glassene med korn syrner fort, syder og tykner og ser nydelige ut, men skiller seg etter et drøyt døgn allerede. Det som ser ut som tykk kefir blir tynt skvip når jeg vil røre i det og fiske opp kornene. Blir mye myse... De glassene uten korn ser mye bedre ut, men der også blir det mye tynnere når jeg rør i glassene/tømmer over på glass. Har du opplevd dette? Tar jeg dem for tidlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du har for mye korn ifht melk? Min skiller seg ikke før etter ca 3 dager med korn, og bruker lengre tid enn det uten korn. Jeg smaker meg frem på melken som er syrnet uten korn, og bruker øynene på den med. Tar gjerne tilbake litt korn fra deg om du har nok, har bare hybridkornene mine nå. Og det er faktisk bare et klinkekulestort korn,som syrner 2 l av gangen uten problemer! Flinke kornene!

   Slett
  2. Mulig, mulig. Det er mer korn enn det i mine 2-litersglass.

   Den som nå har skilt seg helt - kan jeg lage noe av det hvite? Tenkte i hvert fall å sile den og ta vare på mysen.

   Slett
  3. Ferskost? :) Bland in godt krydder og f.eks litt vårløk/persille/purre/gressløk eller annet, og bruk som du ville brukt annen ferskost. :)

   Slett
 4. Skal melka utan kefirkorn ha lokk, eller skal den ha tilgong på oksygen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Min har lokk, men mye luft under lokket. Usikker på hva som er "fasiten".

   Slett
  2. Lokk eller ikke er valgfritt, men vil man ha mer kullsyre må der lokk til. Men da lokk med gummiring som slipper ut litt kullsyre slik at krukken ikke eksploderer.

   PP

   Slett
 5. Godt innlegg! Kunne så veldig tenkt meg ferskmelk til kefiren min, men det er vanskelig å oppdrive i min region. Så det blir next best thing, H-melk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bland heller fløte og skummet melk, så slipper du homogenisert melk. ;)

   Slett
 6. Jeg har kefirkorn som ser ut som de trives, og de vokser seg stadig større. Jeg har for det meste laget kefir av H-melk men syns ikke jeg får det særlig godt til. Smaken er på en måte litt råtten. Lurer litt på om jeg kan ha ødelagt de, ved å oppbevare de for det meste i kjøleskap på spa når jeg ikke gidder å prøve mer. Det meste jeg har laget har gått i vasken unntatt de få gangene jeg har fått fatt i ferskmelk. Tror du jeg har ødelagt den opprinnelige bakteriekulturen? Sist jeg laget kefir ble den på en måte slimete og seig. Den så veldig fin ut men jeg turde ikke drikke den. Minnet litt om kosistensen på din viili.

  SvarSlett
  Svar
  1. I og med at kornene vokser så har du ikke ødelagt dem, men du ødelegger kefiren om du setter melk og korn kaldt for ofte. Når du har kornene i kjøleskap og setter dem ut i romtemperert melk tar det mange timer før de ”varmes” tilstrekkelig for at de viktigste bakteriene begynner å bryte ned melken til kefir. Flere av de mest aktive melkesyrebakteriene foretrekker opp i mot 45-50 grader for optimal aktivitet, slik at kjøleskapkald melk eller korn gir dominanse av helt andre bakterier. Ikke negative bakterier, men bakterier som ikke kan omdanne melken til kefir alene.

   Det er dermed sannsynlig at det er feil bakterier som får dominere melken, og at når du bruker upasteurisert melk, så er den melkens egne bakterier og sopper som omdanner melken til surmelk, ikke kefir. Du har da antakelig ikke smakt kefir enda.

   PirkePetter

   Slett
  2. Betyr det at korn som har stått i kjøleskap i påvente av ny melkeforsyning, bør ut i god, varm stue og tempereres før man setter ny kefirkultur?

   Slett
 7. Takk for svar Pirke Petter. Jeg har nok ikke smakt ordentlig kefir ennå nei :( Kan jeg redde kornene jeg har, feks sette de på badegulvet noen omganger, eller er kefiren helt ødelagt så jeg bør få meg nye korn? Kankje jeg har ødelagt dem totalt nå, for jeg satte dem i renset vann med et par saltkorn i over natten(i romtemparatur)for jeg syns de luktet litt.

  SvarSlett
 8. Kan jeg lage kefir med kefirkorn om melken har stått på benken i flere dager eller er det da best at den da blir laget uten korn. Er melken som er laget uten kefirkorn like næringsrettet som den med? Jeg pleier også å å la melken stå noen dager på kjøkkenbenken, men da oppi små lave skåler, blir da en dessert som kalles rømmekolle .kjekk blogg.
  Trine

  SvarSlett
 9. Hallo,
  Alle er så glade for å gi ut min store vitnesbyrd om hvordan jeg fikk mitt ønske om lånebeløpet fra Mr Franklin Osayande Scott lån selskapet, jeg raskt vil bruke denne anledningen til å la hele verden få vite om dette, Am Mrs Ann Maxwell fra USA, var jeg på jakt etter et lån til å starte opp min egen virksomhet i støtte fra min mann om utgiftene barna så jeg gikk på nettet søker etter lån når jeg kom over noen långivere som jukser og lurt bort min litt penger på den prosessen med tiden jeg fikk forvirret jeg vet ikke engang hva jeg skal gjøre lenger fordi lite penger jeg hadde med meg ble ført bort av de falske jævler som kaller seg ekte lån långivere, Så på en trofast dag som jeg var surfer gjennom Internett søker etter jobb jeg kom over noen vitnesbyrd kommen på forumet av en Mr Andrew Fred, og fru Monica Luis på hvordan de får sitt lån fra Mr Franklin Osayande Scott lån selskapet E-post: franklinosayandescott@gmail.com Så jeg sa til meg selv at jeg må gi dette en rettssak fordi jeg var så redd om hva de andre långivere gjorde mot meg, så jeg gikk videre tok sin personlige e-postadresse som var i disse kommentarene på forumet, så jeg kontaktet ham å informere ham om at jeg var dømt til ham av noen kunder som fikk sine lån fra hans selskap, Mr Andrew Fred, og fru Monica Luis, så da han hørte at han var veldig fornøyd med det, så han forsikret meg om at er i riktig selskap hvor jeg kan få mitt ønske lånebeløpet, De ga meg låner lånet søknadsskjema å fylle og tilbake, jeg gjorde det, gitt dem all min nødvendig informasjon handler om meg, så jeg fikk de betingelser og vilkår i deres selskap alt gikk greit uten noen forsinkelse, i ikke mindre enn 24 timer ble jeg informert om at min lån gyldig sum av € 6.000.000 er registrert og godkjent av sin utlåns styret bobestyrer, Så på at prosessen med tiden jeg var så glad da de fortalte meg at jeg skulle sende dem via bank detaljer, men jeg var litt skeptisk til å gjøre det så jeg sa Jeg har tillit til og tro for utlåner kaller Mr Franklin Osayande Scott, ga jeg dem ved bankkonto så overraskende jeg motta og varsling fra min bank at kontoen min har blitt kreditert med summen av € 6.000.000 av Mr Franklin Osayande Scott, WOW .. jeg nesten besvimte, så jeg snarest sende ham at jeg har få lånet mitt hell, så mine kjære brødre og søstre der ute fortsatt på jakt etter ekte lån selskapet jeg vil råd deg vennligst kontakte Mr Franklin Osayande Scott med samme FACEBOOK: Franklin Osayande Scott , E-mail: franklinosayandescott@gmail.com og jeg vet han vil også hjelpe deg med ditt ønske lånebeløpet greit, E dem i dag, og du vil være glad du gjorde.

  SvarSlett
 10. http://hodetiskyene.blogspot.no/2013/05/litt-om-syrning-av-ferskmelk.html

  SvarSlett
 11. Om den fersk melken har vært kald, betyr det da at den ikke kan syrnes uten å tilsette noe? Altså at de feile bakteriene dominerer?
  Eller kan man bare sette den et varmt sted og la den stå der, vil de "gode" bakteriene da overta og lage en god surmelk?
  Mail meg gjerne om du sitter på et godt svar på dette, jeg får nok ikke skjekket her inne så veldig ofte, særlig om det tar lang tid før noen ser dette

  Mvh Walter (wadrexel@gmail.com)

  SvarSlett
 12. God dag, alle er her for å dele mitt vitnesbyrd overfor dere alle, og til den tiden av livet du tror, ​​alt har endt. Nei det er alltid en vei ut, livet mitt er et eksempel på det, jeg heter Sandra Barfinder am fra CANADA. Jeg har vært gift i 4 år nå med to barn, jeg ofrer livet mitt, mine penger for å sikre at vårt ekteskap er i orden og å ha en lykkelig familie. Jeg la merke til at mannen min er jukset på meg med andre kvinner, så jeg snakker en venn på nettet som hjelper meg med å stave for å få ham tilbake i livet mitt og for å få et godt ekteskap, introduserer han meg til Sharaja stavkasteren. Takket være stavkaster Dr Sharaja Sid som kaster spell på ham. Jeg og min mann er tilbake og lever lykkelig. Du kan også kontakte ham via e-post eller telefon: sharajasid@gmail.com eller tekst +1 (514) 4374562.
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) hvis du alltid har dårlige drømmer.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Du vil at kvinner / menn skal løpe etter deg.
  (5) Hvis du vil ha et barn.
  (6) Du vil være rik.
  (7) Du vil knytte din mann / kone til å være
  din for alltid.
  (8) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (9) Urtepleie
  (10) lotteri vinnende

  Takk
  Sandra barfinder

  SvarSlett
 13. låne! låne!! låne!!!
  Leter du etter et anerkjent og akkreditert privat lån selskap som gir lån for livstids mulighet. Vi tilbyr alle typer lån på en veldig rask og enkel måte, personlige lån, billån, boliglån, studielån, virksomhetslån, investeringslån, gjeldskonsolidering og mye mer. Har du blitt avvist av banker og andre finansinstitusjoner? Trenger du et konsolideringslån eller et boliglån? Ikke se lenger som vi er her for å gjøre alle dine økonomiske problemer til en fortid. Vi låner midler til enkeltpersoner og selskaper som trenger økonomisk assistanse med en hastighet på 2%. Ingen personnummer er påkrevd og ingen kredittsjekk kreves, 100% garantert. Jeg vil bruke dette mediet for å informere deg om at vi gir pålitelig og støttende hjelp, og vi vil gjerne tilby deg et lån.
  Send oss deretter en e-post til: (amandaafredoloan42@gmail.com) for å søke om lån.

  SvarSlett
 14. Do you need Personal Loan?
  Business Cash Loan?
  Unsecured Loan
  Fast and Simple Loan?
  Quick Application Process?
  Approvals within 24-72 Hours?
  No Hidden Fees Loan?
  Funding in less than 1 Week?
  Get unsecured working capital?
  Email us:urgentloan22@gmail.com
  Application Form:
  =================
  Full Name:................
  Loan Amount Needed:.
  Purpose of loan:.......
  Loan Duration:..
  Gender:.............
  Marital status:....
  Location:..........
  Home Address:..
  City:............
  Country:......
  Phone:..........
  Mobile / Cell:....
  Occupation:......
  Monthly Income:....
  Email us (urgentloan22@gmail.com)

  SvarSlett
 15. Hvordan fikk jeg min ex ektemann tilbake ...........

  Jeg er Shannon etter navn. Hilsener til alle som leser dette vitnesbyrdet. Jeg har blitt avvist av mannen min etter tre (3) års ekteskap bare fordi en annen kvinne hadde en stave på ham, og han forlot meg og barnet lider. en dag da jeg leste på nettet, så jeg et innlegg på hvordan denne staveren heter Dr Isikoloon denne adressen isikolosolutionhome@gmail.com, som har hjelp til en kvinne å komme tilbake til sin ektemann, og jeg ga ham et svar på sin adresse og han fortalte meg at en kvinne hadde en stave på mannen min og han fortalte meg at han vil hjelpe meg og etter 2 dager at jeg vil få mannen min tilbake. Jeg trodde på ham, og i dag er jeg glad for å la dere alle vite at denne staveren har kraft til å bringe elskere tilbake. fordi jeg er nå fornøyd med mannen min. Takk til deg, Isikolo. Hans epost: isikolosolutionhome@gmail.com eller hans WhatsApp nummer: +2348133261196

  SvarSlett
 16. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: (urgentloan22@gmail.com)

  SvarSlett
 17. Vi tilbyr alle typer lån som investeringslån, prosjektfinansiering og økonomisk støtte til enkeltpersoner, bedrifter over hele verden. Vi gir ut midler til 3% rente. Få lånet ditt innen syv (7) arbeidsdager.


  E-postadresse: plutocreditfinancier@gmail.com
  Whatsapp: +1 404 382 6579

  SvarSlett
 18. Vi tilbyr alle typer lån som investeringslån, prosjektfinansiering og økonomisk støtte til enkeltpersoner, bedrifter over hele verden. Vi gir ut midler til 3% rente. Få lånet ditt innen syv (7) arbeidsdager.


  E-postadresse: plutocreditfinancier@gmail.com
  Whatsapp: +1 404 382 6579

  SvarSlett