mandag 29. april 2013

Alle monner drar! Kan vi få til en endring? Svar angående SATS-screeningen.

For en tid tilbake skrev jeg dette innlegget, om kartleggingen av språket hos toåringer.
Jeg sendte samme dag en klage til oppvekst og levekårsavdelingen her i kommunene, og nå har jeg endelig fått svar!


Hei!
Avkrysningsskjemaet som du har fått i forbindelse med 2-års-konsultasjonen på helsestasjonen, er en del av språkkartleggingsmetoden SATS.
SATS (Screening av to-åringers språk) er en systematisk observasjonsmetode som fokuserer på barnets språkforståelse og aktive ordforråd, og den gir et grunnlag for en faglig vurdering av om barnet er i en normal språkutvikling eller om det er behov for videre undersøkelser, oppfølging og tiltak.
Selv om skjemaet er laget for en kartlegging av språket, kan informasjonen som kommer fram brukes i samtalen om andre tema knyttet til barnets utvikling og helse.

Vi vil takke for at du har gitt oss tilbakemelding etter 2-års-konsultasjonen om at du reagerer på hvilke «Mat-ord» som etterspørres i avkrysningsdelen av skjemaet.
For å kunne gi deg et best mulig svar har vi tatt kontakt med en av forfatterne til fagboken om SATS, Bente E. Hagtvet, professor ved institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo.
Videresender den foreløpige korrespondansen.
Som du ser av svaret fra Bente E. Hagtvet, så vil hun følge opp denne henvendelsen og vurdere en revisjon av skjemaet. Vi i helsestasjons- og skolehelsetjenesten vil i tillegg jobbe videre med det fra vårt ståsted.

Tilbakemelding fra brukerne av helsestasjons- og skolehelsetjenesten er viktige for oss.
Takk for at du tok deg tid til det!

og her er svaret fra forfatteren av undersøkelsen:

Hei, og takk for mail.

Det lyder ikke så bra. Jeg har ikke de aktuelle ordene her. Men hvis  ordene er så utdaterte som denne moren mener, og det må jeg jo tro de er, må vi vurdere en revisjon. Har du hørt andre mødre ytre samme mening?
Jeg vil vurdere ordutvalget.
Når det gjelder ditt spørsmål om forskning bak SATS, bygger den på forskning om hvordan barns språk utvikler seg. Denne forskningen er temmelig etablert, og vi har forsøkt å trekke inn spørsmål i SATS som de fleste barn på 2 år mestrer med en viss sikkerhet.  Det er imidlertid store variasjoner også innenfor "normalvariasjonen", og det er selvsagt umulig å treffe alle barn helt hjemme. De ordene barn kan si er særlig miljø- og kulturavhengige. Derfor har vi lagt særlig vekt på å kartlegge barnas språkforståelse så presist som mulig. Det kunne være en ide å invitere dere helsesøstre som bruker SATS til et dagsseminar med tanke på å innhente deres erfaringer. Vi kunne da samtidig legge fram kunnskap om 2-åringers språk i lys av nyere forskning.
Takk for henvendelsen og vennlig hilsen,
Bente Hagtvet
Så! Er det andre der ute som har reagert på det samme? Kan dere tenke dere å gi tilbakemeldinger til deres helsestasjon så vi kan få igjennom en revisjon av ordene? Jeg nekter å tro at jeg er den eneste som syntes dette var trist, irriterende og fullstendig upassende!

Hurra for at man kan påvirke endringer kun ved å si ifra!


12 kommentarer:

  1. Så fantastisk at du fikk et så grundig og imøtekommende svar. Det er ikke noe man kan ta for gitt i sånne sammenhenger!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg er faktisk litt overrasket, og veldig glad for at de tok det seriøst!

      Slett
  2. Godt jobba.
    Skulle ønske jeg kunne hjulpet til å påvirke endringer, men får bli med i kampen på nyåret dersom ingenting skjer til dess.

    SvarSlett
    Svar
    1. Går nok ikke så fort, så si ifra du og! :)

      Slett
  3. Svar
    1. ;) Man vinner aldri hvis man ikke prøver!

      Slett
  4. Knallbra! Nå har du vel ikke hengt deg så veldig opp at de ordene var utdaterte, men heller i at de signaliserer en forventning til foreldrene om hva barna bør kunne si og dermed vite hva er - samtidig som de samme foreldrene skal sørge for at barn holder normal vekst og vekt og vokser opp sunne og friske. Det er ugreit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt. Funderte faktisk på om jeg skulle svart det samme.

      Slett
  5. Kjempebra! Jeg har ei jente under 2 år, så regner med vi får det skjemaet om noen mnd. Jeg kommer HELT klart til å si ifra, har allerede diskutert de ordene med andre etter jeg leste innlegget ditt!

    SvarSlett
  6. hehe....jeg skal jammen ytre mine meninger på 2-års kontrollen som kommer nå i mai.

    SvarSlett
  7. Så bra at eg las dette no! Vi får nok dette skjemaet til hausten, og da skal eg jammen meg liste opp alle dei andre gode matorda som minsten kan også :)

    SvarSlett
  8. Jeg vil bruke dette mediet til å takke den store tryllekunstneren DR WALE for å ha hentet tilbake min kjære mann. Da mannen min forlot meg og våre to barn for en annen kvinne, levde jeg i smerter fordi jeg elsker ham så høyt, jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, faktisk var jeg forvirret før jeg møtte en venninne av meg som heter Ella og jeg fortalte henne hva jeg gikk gjennom, så fortalte hun meg at jeg ikke skulle bekymre meg for at hun også gikk gjennom det samme problemet, men i hennes tilfelle var det kjæresten, så tok hun meg med til en spiritist, en trylleformler, ved navn DR WALE som hjalp henne med tilbake kjæresten hennes, da jeg kontaktet DR WALE på WhatsApp +2347054019402 fortalte jeg ham problemene mine, etter det fortalte han meg hva jeg skulle gjøre og han sa etter at jeg har gjort det han fortalte meg, etter noen uker vil mannen min komme krypende videre knærne hans ber meg om å tilgi ham. Etter noen uker kom mannen min og begynte å tigge meg, jeg hadde aldri forventet at det skulle skje så fort, jeg banket på døren min, da jeg åpnet døren, så jeg til min største overraskelse mannen min på knærne tigge meg og vår barn til å tilgi ham.
    Han kurerer også alle slags sykdommer, inkludert den som er oppført nedenfor,
    1. HIV / AIDS.
    2. HERPES 1/2.
    3. KREFT.
    4. ALS (Lou Gehrigs sykdom).
    5. Hepatitt B.
    6. HYPERTENSJON.
    7. LAVT SÆDANTALL.
    8. ASTHMA.
    9. VIRGINIA PROBLEM.
    10. DIARÉ.
    11. STØYL.
    12. KJØLSÅR.
    13. SLAG.

    Og han kastet også følgende trollformler,

    1. du vil ha et godt ekteskap,
    2. du er en politiker og trenger beskyttelse,
    3. du trenger en kjærlighetsform,
    4. du ønsker å være en rik mann eller kvinne,
    5. du vil at partneren din skal elske deg,
    6. du leter etter kone eller mann,
    7. du ønsker å jobbe med visum til et hvilket som helst land du ønsker,
    8. du er en forretningsmann eller kvinne og vil at bedriften din skal flytte,
    9. du vil at sjefen din skal elske deg,
    10. du vil at din mann eller kone skal tilbe deg,
    11 Du trenger en jobbformidling,
    12 Du trenger forfremmelse i jobben din,
    Alle som har problemer oppført ovenfor, bør kontakte DR WALE, den store trylleformularen. Kontakt ham via WhatsApp/Viber: +2347054019402 eller e-post: drwalespellhome@gmail.com

    SvarSlett