onsdag 17. april 2013

Velg lokalt kjøtt fra samvittighetsfull bønder!

I dag dukket det opp et bilde på Facebooksiden min som fikk jeg til å både grine, bli rasende og kvalm. Både bildet og teksten under stammer fra Nordberg Dyreklinikk. Jeg deler innlegget i sin helhet, så kanskje flere blir obs på slike barbariske "skikker".

På en rekke produkter i alt fra dagligvare til apotek kan vi dag lese halal/ kosher godkjent. Bak dette skjuler det seg at tusenvis av slaktedyr blir avlivet etter gammeldagse metoder der man skjærer strupen over på dyret uten bedøvelse. Moderne slakterier i Europa ser her en måte å spare penger og tid på utover det religiøse aspekt. 
Det er et etisk spørsmål om hensynet til menneskers behov for å følge religiøse regler, eller profitt, skal veie tyngre enn hensynet til dyrs lidelser.
Noen betviler at avblødning uten bedøvelse er smertefullt for dyret.
Det finnes i dag godt vitenskapelig belegg for at dyret påføres svært store smerter og unødvendig redsel.
Området der snittet legges er rikelig innervert, (mange nerver) og å legge et slikt dypt snitt på et ikke bedøvd dyr påfører utvilsomt dyret betydelig lidelse (EFSA 2004). Lidelsen for dyret avhenger av også av tiden til tap av sensitivitet og bevissthet.
Det er gjort en rekke vitenskapelige undersøkelser av tid til bevissthetstap (målt ved hjelp av EEG) hos dyr etter overskjæring av halsens blodkar (se for eksempel litteraturgjennomgang av Mejdell og Lund 2007).

Storfe har en spesiell anatomi der blodtilførselen til hjernen ikke bare skjer via carotis-arteriene (halsarteriene som forsøkes overskåret), men også via arterier som ligger beskyttet av halsvirvlene. Disse karene skades ikke av halssnittet. Storfe kan derfor bevare bevisstheten betydelig lenger enn andre arter slaktedyr. Undersøkelser viser at det tar gjennomsnittlig 55 sekunder (variasjon 20 – 102 sekunder) før dyrets hjerne ikke lenger responderer på synsinntrykk etter overskjæring av begge carotisarteriene og begge jugularvenene. Tid til tap av reaksjon i hjernen på stimulering av hud (som også måles ved hjelp av EEG) etter
overskjæring viser tilsvarende et gjennomsnitt på 77 sekunder (variasjon 32 – 126). Det er altså store individuelle forskjeller, og spesielt kalver kan visehjerneaktivitet i mange minutter (Daly et al . 1988). Koageldannelser i karene som forsinker blodtømmingen er trolig en årsak til stor individuell variasjon.
I tillegg fikseres dyret og vippes ofte rundt slik at press på lungene gir kvelningsfornemmelser med panikkfølelse.

DETTE BØR FÅ KONSEKVENSER. Religiøse riter må underlegges de samme konsekvens-etiske krav som alle andre handlinger i et moderne samfunn.
Om Jesu lidelseshistorie kan vi lese at han uttalte: HERRE, tilgi dem, de vet ikke hva de gjør.
I dag har vi vitenskapelig kunnskap om dyrs selvopplevelse og smerteopplevelse.
I dag bør denne bønnen lyde: HERRE tilgi dem IKKE, de VET hva de gjør.8 kommentarer:

 1. Jeg kan legge til at det er svært smertefullt når hjertet får mindre og mindre blod å pumpe. Og da smertefullt som i mellom 10-100 hjerteinfarkter på en gang i følge noe forskning jeg en gang leste.

  Vil disse religiøse rasshøla pine dyr på slike måter kan de pakke seg tilbake til landene de kommer fra.

  PP

  SvarSlett
  Svar
  1. Grusomt. Men hjelper jo ikke å sende dyreplagerene avgårde, denne slaktingen foregår jo dessverre andre steder også...

   Slett
  2. Jo flere muslimer og jøder som krever halal og kosher avliving, desto flere dyr vil bli avlivet på denne måten så lenge dassene som styrer landet setter religionsfrihet over dyrevelferd og alminnelig omtenksomhet og anstendighet. Jeg vet slikt skjer utenom også, men overvekten skyldes kravet om halal og koshermat.

   Dessuten er det hele frekt også, da vi i mange tilfeller snakker om flyktinger som får nytt hjem i Norge. Hadde jeg måttet rømme landet til f.eks et muslimsk land så hadde jeg spist maten jeg fikk der med stor takknemlighet. Jeg hadde ikke forlangt spesialbehandling eller spesialmat. Så jeg vil legge arrogant til religiøse rasshøl. Jeg har ikke noe i mot utlendinger eller andre farger, men det byr meg i mot å se slike komme hit og kreve spesialbehandling, egne moskeer og synagoger, templer, kvotering inn i styre og stell, rett til å tvangsgifte barn, kjønnslemleste dem også, og ellers gjerne slå både kone og barn. Jeg sier ikke at alle er slik, men alt for mange er det. Og pluss på offentlige statistikker som viser at overvekten av voldtekter i landet blir utført av mørkhudede utlendinger, samt all kriminaliteten som har blomstret i landet som følge av både asylpolitikken så vel som EØS/Schengenavtalen.

   Men der rotet jeg meg vekk fra temaet. *Guilty as charged*

   PP

   Slett
  3. Jeg søkte på saken og ser det er gammelt nytt. Og så lenge det er det er det tvilsomt noe vil bli bedre i umiddelbar fremtid -

   http://news.bbc.co.uk/2/hi/2977086.stm
   http://www.guardian.co.uk/uk/2003/may/15/religion.world
   http://www.occupyforanimals.org/ritual-slaughter-for-halal-and-kosher-meat.html
   http://blogs.telegraph.co.uk/news/peterwedderburn/100094445/kosher-and-halal-meat-could-soon-disappear-from-uk-shops/
   http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/121177,Scientists-claim-kosher-and-halal-animal-slaughter-is-inhumane-and-cruel
   http://www.natalt.org/2012/03/29/animal-cruelty-and-kosherhalal-slaughter/

   PP

   Slett
 2. Fy flate! Pulsen økte noe voldsomt når jeg leste dette! Så bra at du setter dette på agendaen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jævlig. Akkurat like motbydelig som konvensjonell griseoppdrett rundt om i Europa. Fremdeles ufattelig trist bare jeg tenker på slike bilder. Ikke mere svonekjøtt for meg, og definitivt ALDRI halal.

   Slett
 3. Å fy f.. , så ikke dette innlegget før nå.... Målløs, vet ikke helt hva jeg skal si. Tankene egner seg ikke på trykk i offentlig rom ihvertfall...

  SvarSlett