onsdag 3. april 2013

Finn tolv feil!

For det fant jeg, når jeg skulle på toårskontrollen med minstemann. I god tid før kontrollen fikk vi tilsendt "Screeningskjema for toåringer", hvor vi skulle krysse av hvilke ord barnet kan si. Og HELDIGVIS kunne jeg ikke krysse av mer enn usle 7 små ord, i kategorien mat! For hvis dette er de vanlige ordene toåringene her i landet skal kunne er jeg voldsomt bekymret for hva slags næring disse faktisk får i seg! Hvor ble det av kjøtt, fisk, saus, suppe, tomat, pære og andre rene matvarer? Druknet de fullstendig i havet av drittmat? :0


Her finnes altså sjokolade, kaffe, brus, saft, kjeks, kake, bolle og annet.

GALSKAP!

Noe er så til de grader feil med det norske samfunnet, hvis dette er normen! Jeg er skikkelig sinna, frustrert, trist og faktisk veldig skuffet. Hva tenker usikre førstegangsforeldre når dette er hva som "forventes" av småungers kjennskap til mat?

Jeg spurte helsøsteren vår rett ut om hva i alle dager dette var for noe tull, om de overhodet ikke har tenkt på hvilken signaleffekt dette gir, og om det virkelig forventes og akspeteres at små barn skal kjenne til slik mat.
Hun hadde aldri tenkt over dette før... Og jeg var den første forelderen som hadde reagert. Det sier vel det meste!

Jeg skal sende et brev og be om svar på hvorfor disse "mat"varene brukes som en målestokk for språket, og kommer til å legge ut svaret her....hvis jeg får noe da.

6 kommentarer:

 1. Også for toåringer, da. Jeg hadde forstatt det hos eldre barn som blir eksponert for drittmat i bursdagsselskaper, barnehage osv, men toåringer har verken behov for eller lyst på brus og sjokolade (så fremt de ikke har blitt foret med det så tidlig i livet). Jeg fikk min første is av bestemor da jeg var to, og mamma er forstatt irritert over det (hehe).

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunne ikke vært mer enig! det finnes hverken behov for eller lyst på (i den forstand eldre har)slike søtsaker blant barn. Lyst på noe søtt i blant ja, men da er f.eks banan mer en søtt nok, det har i allefall vært det for mine. ingen som vil ha mat de ikke kjenner til, uansett!

   Slett
 2. Jeg er så hjertens enig med deg!! Blir interessant å se hvilken tilbakemelding du får...

  SvarSlett
 3. Jeg sier bare: Er det mulig??

  Må si det var litt morsomt at 2-åringer forventes å kunne ordet kaffe :) Mange espresso drikker din 2-åring per dag?

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, riktignok drikker han litt kaffe-kombucha, men ikke så mange espresso gitt! ;)

   Slett
  2. Gleder meg til å komme igang med kaffe-kombuchaen :0)

   Slett