fredag 5. april 2013

Barnas fermenterte favoritter!

Det er ikke bare bare å skulle få småbarnt til å smake på ny mat med "annerledes" smaker. Tradisjonsmat smaker ekte, er ofte sterkt på smak, og ikke minst får man ofte hilse på mer bitre og syrlige smaker enn man ellers er vant til. Men det finnes heldigvis mange måter å få barna til å spise fermentert og sunnere mat! Her er noen av de enkleste;

- Fermentert ketchup.
Det finnes vel knapt et barn som ikke liker ketchup? Mine har sjelden fått det før nå, men den fermenterte varianter går rett ned, særlig hos minstemann. Hjelper nok at den kommer i kjøpeflaske, noen ganger må man være litt utspekulert! ;)

- Kombutcha.
Kombutchaen liker guttene mine både som den er, og særlig utblandet med litt ferskpresset juice eller med farris.

- Fermentert juice, te eller saft.
Melkesyregjæret drikke, søtet med honning ble raskt en favoritt, og etterspørselen ble raskt større enn produksjonen!

- Surdeigsbrød!
Nybakt surdeigsbrød med mengder ekte smør og litt rebellost. Need I say more?

- Smoothies med kefir, vannkefir, myse eller viili.
I alle varianter, serveres som oftest daglig. ofte tilsetter jeg gelatin, og får herlige smoothie-puddinger. en sikker vinner som dessert!

- Rebellost og rebellsmør!
Upasteurisert ost med alle godsaker (i form av næringsstoffer) intakt! Perfekt til det meste; både på skiven, på pizza, i biter til å knaske uten noe tilbehør. Smøret brukes til alt, selv i skiver uten noe til!

- Rødbetekvass
Ser ut som sterk saft, smaker ikke så mye at det ikke kan kamufleres i f.eks granateplejuice eller annen rød drikke. Eventuelt kan det mikses med frosne bær for slush.

Plusser man på gelatin, langkokt kraft, fermentert fiskeleverolje og eggeplommer er man på god vei mot superhelse for ungene. :) Verdt et forsøk, er det ikke?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar