torsdag 31. januar 2013

Supergod hvitløk og guttemat!




Nå står godsakene og godgjør seg, og jeg kan ensten ikke vente! Hvitløksbåter og basilikumblader i salt og myse, dette MÅ jo bli bra? Jeg er en storfan av hvitløk i alle former, særlig når de er blandet med urter av alle slag. Disse skal få stå en måneds tid tenkte jeg, før jeg skal mumse de som de er. Perfekte små smaksbombene med lassevis av godstoffer i seg! Nå skal vinterforkjølelsene få det vanskelig!

Minstemann har slitt med dårlig matlyst de siste dagene, og er fremdeles ganske så hektet på morsmelk. Nå er det vel mange som mener han er for stor til å i det hele tatt få det lenger, men jeg mener at naturens aller aller beste supermat ikke kan gis for lenge. Sålenge han koser seg og vokser, og vi får en herlig kosepause fra resten av verden både morgen og kveld er det gull for oss begge å beholde ammingen. Men det er ikke nok med kun amming, så når matlysten på andre ting svikter er det godt å ha suverene blogger å hente inspirasjon fra. Oppskriften under er hentet fra nydelige Fra jord til bord, dog med noen modifikasjoner. Og tror du ikke denne herligheten gikk ned på høykant, både til kveldsmat og frokost? Selv om han i utgangspunktet ikke liker avokado? Heldigvis var jeg forutseende til å lage en stor porsjon, for denne falt i smak hos meg og!


2 økologiske avokadoer
en stor neve dadler (husk å fjerne eventuelle steiner)
en dæsj viili/kefir
to ss raw kakaopulver
1 ts carobpulver

Mikses sammen i blender eller med stavmikser, og nytes!

Kakaopulveret og steviaen kjøper jeg på IherbBruk gjerne koden min PJS465 første gang du bestiller, så får du $5 avslag!

onsdag 30. januar 2013

Her kommer proteinene!

Endelig kom den! Min store kasse full av nyslaktet økologisk og gressforet kvige!
20 kilo med herligste mørnede steker, bog, høyrygg, entrocote, indrefilet og masse, masse herlig feit kjøttdeig! Kraftbein til å lage kosteligste kraften på fulgte også med, oioioi som jeg gleder meg!




Jeg er unektelig veldig, veldig heldig som har mulighet til å kjøpe rett fra bonden, perfekt kjøtt fra kjente og ikke minst trygge forhold. Kortreist, økologisk, slaktet på mest skånsomme måten, og deretter håndtert med kjærlighet og stolthet. Er dette så godt som jeg tror det er må jeg nok kjøpe meg større fryser før neste slakt! 

tirsdag 29. januar 2013

Mammas magiske smaker!

Jeg har klart å få mamma til å brygge både kombucha, vannkefir, melkekir og gingerbeer. Med varierende hell. Men nå har hun klart det store, helt uten å kunne forklare det!

I går smakte jeg den nydeligste kombuchaen jeg noengang har smakt! Den var utrolig oppfriskende, full av sødme, hint av mango og det beste: ingefærsmak! Den var helt lys på fargen, og hadde etterlatt seg to scobyer som også var helt lyse, fullstendig ulike de jeg ender opp med.

Problemet; Hun har ikke hatt den i nærheten av ingefær, og kan overhodet ikke forklare hva som har skjedd!!!

Den har ikke engang vært i samme rom som gingerbeer'en, og var brygget på svart te og mangote!

Hva i alle dager har skjedd? Og hvordan skal jeg få til en slik fantastisk kombucha igjen? Her må eksperimenteres....!

mandag 28. januar 2013

Kaffe-kombucha!

Jeg er fryktelig glad i kaffe, og drikker ALTFOR mye. Likevel vil jeg ikke si jeg er avhengig hverken av selve kaffen eller koffeinen, for jeg drikker utelukkende på jobb og før lunsj. Men selve kaffesmaken, den liker jeg i både sjokolade, is, kaker og andre steder.

Så da gikk det som det måtte, jeg satte i gang og laget kaffe-kombucha!


Coffee Kombucha Bilde fra www.culturesforhealth.com 

Og der har vi en favoritt altså! Blander man den litt ferskmelk og vaniljestevia har man den deiligste iskaffe!
Drikker man den som den er, etter å ha kjølt den ned, smaker den som is-espresso. 

Mine scoobyer bruker i snitt 3-4 dager på å fermentere kaffen, altså betraktelig raskere enn kombucha laget på te. Det er ikke mulig å bruke kaffe-scobyer til å lage te med igjen, så pass på at du har en ekstra før du setter i gang. Jeg har nå flere dedikerte kaffe-scobyer, så det er bare å si ifra om du vil prøve, jeg sender gladelig.


søndag 27. januar 2013

En søndag i tradisjonsmatens tegn!

Med full jobb og to små er det ikke alltid like lett å finne tid til alle matprosjektene mine. Derfor er helger et kjærkomment avbrekk fra hverdagen, som ofte gir meg gode muligheter for å sysle litt på kjøkkenet.
Og dagen i dag er intet unntak!

Vi startet dagen med herlig nybakt brød, hvor deigen hadde fått godgjøre seg fra i går kveld i selskap med hjemmelaget kefir. Barna synes det er stor stas å få lage sin egen frokost!

Surdeigen var ikke ferdig til baking, men surdeigstarteren får likevel ben å gå på! Surdeigsvafler ble dagens lunsj, å herre så godt det er! Vafler eller pannekaker, samme røren som slenges i sammen (jeg er dessverre ikke særlig godvenner med oppskrifter, her er det inspirasjon og smaking som gir resultater), godt blir det hver gang okke som! Her er en god oppskrift for de som er mest komfortable med det. Surdeigstarter gir uten tvil et utall muligheter, og er en utrolig morsomt  ingrediens å eksperimentere med!

Omtrent samtidig begynte jeg på dagens middag, som ble løksuppe inspirert av Gry. Jeg hoppet derimot over sennepen, og brukte kraftig og smakrik kraft kokt på lam. Den ble virkelig nydelig, og jeg angrer bittert på at jeg ikke laget dobbelt porsjon!

Endelig fikk jeg også somlet meg til å smake på kvassen jeg har hatt stående en evighet. Yummi! Det er virkelig noe jeg skal lage ofte! Smaken er ubeskrivelig, det smaker rett og slett ultimat næring!

Ellers ble det en ny posjon viili, nye omganger med gingerbeer (som smaker fantastisk selv midtvinters!), vannkefir, melkekefir og en ny runde kombucha, denne gangen med grønn te, etter å ha lest Gry sitt vellykkede eksperiment/feilskjær. Jeg har nå eksperimentert med grønn te med mango, som jeg til daglig drikker flere kopper av. Kan nesten ikke vente på å kunne smake!

Her ser du to av mine pågående Kombucha-batcher, er de ikke nydelige? Den mørke er jordbær-te, og den lyse fersken-te. Beklager bildekvaliteten, men mitt skikkelige kamera ligger tomt for batteri, med laderen fint gjemt av husets toåring.




Se så magiske de er når de flyter rundt! Vakre skapningene!




Nå står kraften til morgendagens middag og godgjør seg, og resten av ukens middager er planlagt.

Herlig søndag!









tirsdag 22. januar 2013

Kokosolje, den mest anvendelige matvaren?

Kokosolje....fantastisk duftende krukke stappfull av sunt fett! Hos oss brukes kokosoljen til mye. Alt fra å spises på skje i sin reneste form, til smoothier, matretter, stekeolje, hårkur, kuldekrem, sminkefjerning, håndkrem, ansiktsolje, tannpasta og mye annet.

I følge Wikipedia inneholder kokosfett et imponerende utvalg av fettsyrer;

Mettede fettsyrer (91–94 %)

  • Myristinsyrer: 17–20 %
  • Kaprylsyrer: 8 %
  • Palmitinsyrer: 2–5 %
  • Kaprinsyrer: 6 %
  • Stearinsyrer: 2–5 %
  • Omega 9 – (Oljesyre): 2–7 %
  • Omega 6 – (linolsyre): 1–2 %

Enkeltumettende fettsyrer (3–10 %)
Flerumettede fettsyrer (2–3 %)
Jeg prøver å få i meg noen spiseskjeer hver dag, men jeg leter stadig etter nye måter å bruke den som mat på. Veldig god i en kopp kaffe er den også!

Jeg er hellig overbevist om kokosfettets superevner, men er likevel nysgjerrig; Hva bruker du den til?

mandag 21. januar 2013

Med håp i kassen!

Jeg er så heldig å bo et sted hvor jeg kan få deilig økologisk mat hjem på døren.


Håpet Økologisk leverer hver uke grønnsaker, frukt, egg og annen deilig naturlig mat, plukket fra ønskelisten min. Kan virkelig anbefales!

Kortreist mat, mindre tid brukt på å handle og ikke minst trygge økologiske varer er stadig viktigere for både meg og resten av familien, og med Håpet's ordning får vi alt i ett.
De arrangerer i tillegg diverse kurs, og på nettsiden deres kan du finne en oversikt over leverandører av økologisk mat i andre deler av landet.

Viili!

Etter å ha laget med igjennom en god del yoghurt de siste månedene (med varierende resultat), har jeg nå funnet min desiderte favoritt i yoghurtfamilien. Nemlig viili.



Viili har nesten samme konsistens som gele, og den er noe "slimete" som man ser på bildet. Den er mildere og rundere i smaken enn den andre yoghurten jeg har laget, og smaksettes veldig lett. Jeg mener også den er mer lettlaget, bland den sammen med melk, og la den stå, ingen oppvarming trengs. Viili inneholder mange gode bakterier; Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris.

  Lactococcus lactis subsp. cremoris 
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis 
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris 
Bildekilde: Viiliculture
Den er så lettlaget at min fireåring får lage sin egen, noe som såklart er stor stas!
Familiens favoritt til nå, er naturell, vanilje, viili laget på kokosmelk, kokosflak og et par dråper vaniljestevia, eller med sitron. Utrolig forfriskende!

Min starterkultur kjøpte jeg fra Yemoos. Men jeg deler gladelig hvis noen vil ha av min å lage videre på.

Viili blandes 25-50% med fersk melk/H-melk (startes alltid på H-melk eller eventuelt oppvarmet ferskmelk). Den bruker mellom 5-8 timer stående på kjøkkenbenken på å bli ferdig, etter det er det bare å nyte, eller sette kaldt. Holder seg opptil en uke i kjøleskapet.



fredag 18. januar 2013

Juleferie!

Juleferien ble lang i år, og selv om jeg har tenkt på å få skrevet innlegg her nærmest daglig har det blitt med tanken. Jeg skal virkelig prøve å komme i gang igjen, nå er både hode, skuffer, skap, kjøleskap, benkeflater og hyller fylt med gode oppskrifter og spennende mat!

Nybestilling av fantastisk ost og smør fra www.tidsporten.no er unnagjort, vi har fått flere medlemmer i Tradisjonsmatgruppen i Rogaland , og jeg har endelig fått resten av familien på gli med tradisjonsmaten min.

Nå er det bare å sette i gang og knipse bildene som skal understreke oppskriftene!

Juleferien er offisielt over, nå blir det full fart mot et nytt og sunt 2013!