mandag 20. mai 2013

Sommerfrokost!

De siste dagene har det vært et fantastisk vær her! 
Og hva er vel da bedre enn å starte dagen med en skikkelig frokost, i dag i form av is!

Lycheeisen ble til på slump, som de fleste fantastiske retter har blitt.
Jeg fant en boks med lychee/litchi i skapet, og moste den sammen med ca 4 dl kefir.
En runde i ismaskinen og voila, en fantastisk søt-syrlig is!

lørdag 11. mai 2013

Hurra for alle kraftmødre!

Endelig har de originale wicked mums'ene, altså kraftmødrene, laget sin egen webside. Og i den forbindelse lanserer de siden med en stor giveaway!



Anbefaler alle å besøke siden deres, og bli med på giveawayen! Hipp hipp hurra for drivendes dyktige kraftmødre!

torsdag 9. mai 2013

Jeg lar meg stadig inspirere!

Og nå for tiden kommer inspirasjonen fra flere av de andre tradisjonsmatdamene. I dag var det Gry som inspirerte til en ny middag, byggotto. 


Jeg laget mer eller mindre på slump, men full oppskrift finner du her. Jeg byttet ut parmesanen med  raspeost fra Duggurd, og det ble nyyyydelig! Tilsatte også en neve grønne bønner, jeg liker litt farge på maten. Denne middagen falt i smak både hos store og små, og jeg gleder meg allerede til restene!


onsdag 8. mai 2013

Kokos og banankjeks

Jeg har vært så heldig å fått låne en dehydrator av en venninne som pusser opp kjøkkenet sitt. En dehydrator har stått på ønskelisten i lang tid, og jeg er enda mer overbevist om at jeg må skaffe meg en når hun får sin tilbake.

Jeg kan dessverre ikke huske hvor jeg fant oppskriften på disse kjeksene/kakene, (og jeg bruker jo ikke oppskrifter heller),  så her er det bare å prøve seg frem. Disse fantastiske små inneholder kun to ingredienser; banan og kokosmasse!

Moses sammen til en passe fast masse, og legges til tørking. Når mine var ferdige etter ca 15 timer var det kun en igjen gitt... Måtte nesten smake undervies for å sikre at de ble som de skulle. Farlig gode! Nå står en ny porsjon og koser seg, dette er snadder som kan veie opp for enhver snikende godte-lyst!



tirsdag 7. mai 2013

Når en vill ide' om fjær blir til seks høns!

Jeg har i lang tid ønsket meg høns. Vi spiser mengder egg her i huset, de er koselige dyr, og de er for meg et slags symbol på selve småbruksdrømmen min. Men, hønsehold egner seg ikke særlig godt midt i en by, med naboer på alle kanter!

Heldigvis ble jeg, gjennom Tradisjonsmatgruppen vår,  kjent med en skjønn dame med gård og hønsegård, og som smilende gikk med på min ville men fantastiske ide' om fjernadoptering av høner!



Vi har endelig satt planene ut i livet, og jeg er nå stolt eier av seks herlige høns, som bor på denne gården. Hit skal vi dra for å hente eggene våre, for å hilse på, og for å bestikke hønsene med godsaker som kefir, scobys, bær, fermenterte saker og annet hønseknask.

Vi er flere fra Rogaland som har kjøpt oss høns på denne måten, som betaler kost & losji i bytte mot egg, og som heller vil støtte lokale småbruk fremfor større eggprodusenter. Det er mange år siden jeg gikk over til utelukkende å kjøpe økologiske egg, men butikkeggene kan overhodet ikke sammenlignes med de vi får nå!
Hverken i form, farge, smak eller næringsinnhold. Hønene mine er frittgående på gården, og kan spise mengder av naturlig mat som insekter og annet, og dette er jeg sikker på har sitt å si for smaken!



Så hurra for småbrukere som gir oss byjenter anledning til å skaffe seg høns! Jeg håper virkelig andre kan bli inspirert til å enten mase seg til, eller tilby, samme opplegg som vi har fått til her i byen.

I neste omgang står bikube, og muligens en geit på ønskelisten, og jeg håper og tror vi med tid og stunder kan få til en skikkelig andelsgård hos Mailinn. ;)

Takk Mailinn, for at du hjelper familien vår med å oppfylle hønedrømmen!

Her kan du lese mer om fostermoren til hønsene mine.

mandag 6. mai 2013

Nye iHerb favoritter!

Jeg finner til stadighet nye favoritter fra iHerb. Her er noen av de;



ABRA Alpha Enzyme Peel er en utrolig deilig ansiktsmaske, som gjør huden babymyk og strålende.




Jojobaolje, brukes (nesten) daglig til OCM. 

Edit: Hva angår Magnesiumen og Gelatinen nedenfor anbefaler jeg at man leser nøye i kommentarfeltet før man tar frem kredittkortet: 



Magnesium-tabletter. Disse ligger fast i vesken, og jeg tar disse så ofte som jeg husker de, gjerne sammen med disse:




Gelatinkapsler. De dagene jeg ikke får i meg kraft gjennom supper, sauser, smoothies eller på andre måter passer jeg på å kaste i meg en neve av disse.





Denne teen lager den beste kombutchaen jeg har smakt hittil! Og den er super som vanlig te også!

Husk at du får $5 i avslag på første bestilling ved å benytte kode PJS465 

søndag 5. mai 2013

Ertesuppe for ertekroker!

I påsken hamstret jeg fenalår fra Villsaukongen, og så fort de var knasket opp ble de til vidunderlig kraft! Fenalårkraft er uten tvil den beste kraften jeg vet. I dag ble denne kraften til ertesuppe!

Ertesuppe laget på kraft (av noe de fleste ville kastet uten å tenke videre over) er utrolig smaksrikt, og ikke minst en latterlig billig middag! 4,90.- kostet en pakke erter på nærbutikken her. Vanligvis kjøper jeg et annet sted, og i en annen kvalitet, men helt ærlig syntes jeg ikke det kunne merkes på smaken!

Ertesuppe for ertekroker:

- en pakke erter, bløtlegges over natten i forveien
- kraft (bruk det du har, godt blir det lell)
- kjøttet fra fenalåret/annet kjøtt

La stå og simre/småputre ca en times tid. Smak til med salt. Serveres med en stor klatt ekte smør!







Nå skal de sies at min minste ertekrok ikke likte annet en kraften fra suppen, så den ble silt over i et glass, blandet 50/50 med smør, og drukket mer eller mindre på styrten! 
Den store ertekroken likte ikke "maisen" (ertene), så han satt og slurpet kraften, og pelte ut kjøttbiter som han foret minsten med. Jeg er helt overveldet av hvor matglade barna har blitt det siste året, og ikke minst imponert over at de nå smaker på alt de får servert! Hurra for de, og hurra for meg som har fått de til å like skikkelig kraftkost!







lørdag 4. mai 2013

Fermenterte druer passer fint på en lørdag!


Litt om syrning av ferskmelk.


Har fått spørsmål om jeg kan skrive kort om ferskmelk og oppbevaring. Altså hva som skjer med melken når den står flere dager, både i romtemperatur og i kjøleskap. Ferskmelk er upasteurisert melk, som oftest kjøpt rett fra bonden.

Denne melken er fantastisk på smak, og for de som tåler å drikke den usyrnet er det absolutt noe som bør prøves! Jeg drikker min i opptil en uke etter tapping, og den oppbevares da altså i kjøleskap hele tiden.

Men for å få med gode bakterier i mengder anbefales syrning av melken, altså å lage kefir. Denne lages ofte på kefirkorn, men melken kan også syrnes i romtemperatur, helt uten større anstrengelser.
Melkesyrebakterier trives opp mot 47 grader og foretrekker dermed romtemperatur under syrning.

Den kan stå lenge i kjøleskap etter surning, men ikke før, da kuldetolerante bakterier vil dominere melken. Disse er ikke helseskadelige, men er av en type bakterier som ikke finnes i menneskekroppen, slik at kroppen vil reagere med oppkast, feber, kvalme og diare, etc hvis man drikker melk med slike. Dette er en naturlig selvreguleringsreaksjon hvor kroppen kvitter seg med bakteriene, men kan lett forveksles med det som omtales som matforgiftning.

Lar du melken syrne uten bruk av kefirkorn kan du syrne større mengder melk samtidig, og du vil fort se på melken at syrningen skjer. Smak deg frem, og sett den kaldt når du synes den er syrlig nok, eller når du ser den begynner å skille seg i kasein og myse. Kulden stopper dermed syrningen, og om du rører i kefiren jevnlig og lar den stå kaldt kan den oppbevares i lengre tid, gjerne flere måneder!

Men hva skjer egentlig i melken under syrning? Når melken syrnes produserer bakteriene og soppen i melken enzymer og syrer bryter ned proteiner, fettsyrer og laktose til mindre og enklere fordøyelige partikler. Kalsiumet som er bundet til kaseinet frigjøres i melken, og melkesukkeret omdannes til organiske syrer. Dermed vil de fleste med laktoseintoleranse kunne drikke syrnet ferskmelk uten større problemer.

Bilde fra http://gnowfglins.com/